YHTEISÖASUMINEN ON ASUKASKESKEISTÄ
Yhteisöllinen asuminen on nyt nosteessa ja tuulettaa myös yksipuolista suomalaista asuntotuotantoa. Mallia otetaan mm Tanskasta, jossa erityyppisiä yhteisöasumisen muotoja on toteutettu yhä enemmän.
Englanninkielinen termi extended home, laajennettu koti, kuvaa hyvin modernia yhteisöasumista. Asukkailla on oma reviirinsä, oma kotinsa, mutta lisäksi he pääsevät nauttimaan yhteisten tilojen tarjoamista eduista.
On asuinyhteisön itsensä päätettävissä, mitä nämä yhteiset tilat ovat ja miten niissä toimitaan. Malleja on yhtä monta kuin yhteisöjäkin. Kyseessä onkin varsin asukaskeskeinen asumismuoto.
Tämän tyyppiseen asumismuotoon mieltyneet harrastavat monesti kimppakyytejä, ruokatarvikkeiden yhteistilauksia ja monenlaista naapuriapua. Senioritalossa naapuriapu onkin korvaamatonta, sillä sen avulla voidaan ehkäistä monia ongelmia ja tuottaa hyvää mieltä arjen askareissa. Sosiaalisen kanssakäymisen merkitystä ihmisten jaksamiselle ja terveydelle on tutkittu paljon. Tutkimukset ovat yksimielisiä siitä, että yksinäisyys on pahinta myrkkyä ja että hyvät sosiaaliset suhteet arjessa edesauttavat vireyttä, jaksamista ja jopa vähentävät sairastuneisuutta
Yhteisöasumisen kehittämisohjelmamme:
YHTEISÖASUMISEN ASKELEET
I Yhteisöasumista kohti
onko minusta yhteisöasujaksi
hyvän elämän työpaja
II Yhteisöllisyyden rakentaminen
yhteisöllisyyden synty ja sen ylläpito eri vaiheissa
teema-asuminen
III Asumisyhteisön perustaminen
visio
juridinen muoto
rahoitusmahdollisuudet
IV Tilojen suunnittelu
yhteisön tarpeet
kokemuksia
taloudelliset realiteetit
V Talous
budjetointi ja seuranta
kokemuksia
VI Hallinto
hallinnon tehtävät
malleja
asukkaan rooli
VII Eläminen
yksityistä ja yhteistä
mikään ei tapahdu itsekseen
ongelmia ja ratkaisuja